Husleieavtale
Husleieavtalen er det viktigste dokumentet i leieforholdet. Den regulerer både utleiers og leietakers rettigheter og plikter. Husleieavtalen setter derfor de rettslige rammene for leieforholdet. Ved tvister som springer ut av leieforholdet, vil leieavtalen være et naturlig utgangspunkt å starte. Det er følgelig viktig at begge parter er bevisste på dette, og tar ansvar for leiekontraktens innhold ved inngåelsen av leieforholdet.
Husleieloven stiller ikke et absolutt krav om skriftlig husleieavtale. En muntlig leieavtale vil i utgangspunktet være like bindende som en skriftlig.

Det er først når en av partene krever det, at det stilles krav til at en muntlig leieavtale skal settes opp skriftlig, jf. husleieloven § 1-4. Vi anbefaler imidlertid at det alltid inngås skriftlig leieavtale, for å sikre notoritet rundt avtaleinngåelsen.
Det er avtalefrihet ved inngåelse av leieavtale. Dette innebærer at partene står fritt til selv å bestemme hva leieavtalen skal inneholde. Vi anbefaler at følgende forhold alltid reguleres i leieavtalen:
- Navn og kontaktinformasjon til både utleier og leietaker
- Beskrivelse av husrommet som leies ut
- Bruksformål
- Leiepris og eventuelle andre tilleggsytelser (for eksempel strøm, vann og avløp)
- Depositum, og eventuell størrelse på dette
- Leieforholdets varighet og mulighet for oppsigelse
Se for øvrig hva vi har skrevet om følgende:
Vi anbefaler også alltid at det avtales særskilte utkastelsesklausuler for utkastelse for tilfelle av betalingsmislighold, at leietaker ikke flytter ut til avtalt tid eller at leieforholdet er utløpt som følge av oppsigelse.
Våre advokater har lang erfaring med å bistå ved inngåelse av leieforhold. Ved å ta kontakt med oss på et tidlig stadium av saken vil vi kunne bistå med at prosessen blir så rask og rimelig som mulig.
Hanne Hammer

Telefon:
+47 92 88 26 14
Epost:
Ørjan Stenberg

Telefon:
+47 95 16 87 86
Epost:
Vidar Haakensen

Telefon:
+47 92 03 80 28
Epost:
Kristian Sæbø

Telefon:
+47 92 64 32 75
Epost: