Privat og offentlig skifte
Ved separasjon og skilsmisse kan ektefellene velge om de ønsker å skifte privat eller offentlig. Et privat skifte betyr at ektefellene selv, eventuelt med bistand fra advokat(er), bestemmer hvordan de skal foreta delingen seg imellom. Et offentlig skifte betyr at skifteoppgjøret behandles i domstolen med bistand fra en bobestyrer.
De fleste skifteoppgjørene mellom ektefeller foregår som et privat skifte. Det vil si at ektefellene selv forestår fordelingen av eiendeler og penger seg imellom. Ektefellene har i utgangspunktet full avtalefrihet på skifte, og kan derfor velge en annen fordelingen enn det som følger av loven.
Ektefellene må ikke ha en advokat for å kunne gjennomføre et privat skifte, men det vil ofte være sterkt anbefalt å rådføre seg med en advokat før en inngår en skifteavtale.
Dersom ektefellene ikke blir enige om fordelingen, kan den ene av ektefellene eller begge kreve offentlig skifte. Offentlig skifte betyr at domstolen ved en bobestyrer overtar ansvaret for fordelingen av ektefellenes eiendeler og penger, og dette vil som hovedregel bli fordelt iht. ekteskapslovens regler.
Hver av ektefellene har krav på å få behandlet skifteoppgjøret av domstolen, så hvis en av ektefellene ønsker et offentlig skifte, så kan ikke den andre ektefellen hindre dette.
Ved et offentlig skifte må det imidlertid betales rettsgebyr til domstolen i tillegg til at ektefellene også må dekke honoraret til bobestyreren. Et offentlig skifte blir derfor ofte både tidkrevende og kostbart, og det anbefales derfor at ektefellene forsøker å komme til enighet ved et privat skifte, eventuelt med bistand fra advokater.
Våre advokater har lang erfaring med skilsmisser og samlivsbrudd, herunder både private og offentlige skifter og vil kunne bistå med de fleste problemstillinger. Ved en uforpliktende samtale kan vi raskt kunne avklare om og hva slik bistand eventuelt kan bestå av.
Vidar Haakensen
Telefon:
+47 92 03 80 28
Epost: