Separasjon, skilsmisse og skifteoppgjør
Dersom en eller begge ektefellene ikke lenger finner å kunne fortsette ekteskapet oppløses ekteskapet først ved en skilsmisse.
Hvis ektefellen(e) ønsker å skille seg må de først søke separasjon hos Statsforvalteren, hvis ikke et eventuelt samlivsbrudd har vedvart lenger enn to år.
Etter søknad om separasjon vil ektefellene få bevilget separasjon. Hver av ektefellene kan kreve skilsmisse etter å ha vært separert i et år.
Ved samlivsbrudd, separasjon og skilsmisse er det mange økonomiske og praktiske forhold som ektefellene må ta stilling til. Ektefellene må blant annet må man finne ut av hvem som skal overta hvilke eiendeler, og hvor mye hver av de har krav på av penger. Både eiendeler og penger må derfor deles. Denne delingen av ting og penger mellom ektefellene kaller vi et «skifteoppgjør».
Hvordan og når delingen mellom ektefellene skal skje følger av ekteskapslovens kapittel 12. Det er flere forhold som vil innvirke på hvordan delingen skal skje, herunder om ektefellene tidligere har inngått avtale om hvordan delingen skal skje (ektepakt), hvilke verdier ektefellene hadde med seg inn i ekteskapet, om de eventuelt har mottatt arv eller gaver under ekteskapet mv.
Se for øvrig vår informasjon om:
Det er mange forhold som skal ta i betraktning ved fordelingen, og ektefeller som har bodd sammen lenge vil ofte ha mange forskjellige eiendeler som skal deles. Et skifteoppgjør kan derfor være utfordrende for ektefellene både praktisk, juridisk og følelsesmessig.
Innenfor separasjon, skilsmisser og skifteoppgjør bistår vi blant annet med:
- Skilsmisseoppgjøret ved privat eller offentlig skifte
- Det økonomiske oppgjøret
- Tolkning av ektepakter og samboeravtaler
- Skifteavtaler
Våre advokater har også bred erfaring knyttet til skifteoppgjør mellom ektefeller og samboere. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende samtale om hva vi eventuelt kan bistå med.
Vidar Haakensen
Telefon:
+47 92 03 80 28
Epost: